Natúr borok

Natúr borok

2019 óta natúr borokat csinálok, azon belül is leginkább teljesen kénmentes borokat. Nehéz döntés volt, hiszen úgy éreztem, hogy korábban készített boraimat kedvelik a fogyasztók. De én mindenben a lehető legtermészetesebbet keresem, a hozzáadot kén pedig nem természetes. 

Már a kezdetektől kizárólag természetes borokat készítettem, azaz kénen kívül semmit sem adtam a borokhoz, az erjedés is mindig spontán indult, szóval sokat nem kellett változtatnom...gondolhatnánk :-) 

Ugyanakkor ez a minimálisnak tűnő változástatás is teljesen átalakít mindent. Szóval nagyon röviden csak annyit, hogy a natúr borokat (azon belül is a kénmentes borokat) a legegyszerűbb megcsinálni, ugyanakkor éppen az ilyen borokat a legnehezebb JÓL megcsinálni.

Ha valaki natúr borokat készít egyértelmű, hogy a szőlőben is ennek megfelelően kell dolgoznia. Többféle megközelítés létezik, bio, biodinamikus, organikus (ennek megfelelően készülhetnek bio borok, biodinamikus borok, organikus borok)...de végül is a lényeg: ne károsítsuk a természetet, a talajt, a növényzetet, maradjon minden a lehető legtermészetesebb.  Én kizárólag Bordói Lével permetezek, ezt is alacsony koncentrátumban és minél ritkábban, általában 3-szor egy évben. Semmi mást nem használok, nem kedvelem a levéltrágyát sem, sőt trágyát sem használok.