Pincemunkák

A pincemunkák legalább annyira fontosak, mint a munkák a szőlőben. Sokan mondják, hogy minden a szőlőben dől el, én ezzel nem értek egyet. Rendkívül fontos a szőlőmunka, főleg a natúr borok esetén. A cél a teljesen egészséges fürtök elérése nagyon kevés és csak gyenge vegyszerek használatával. Ez nem könnyű. Ugyanakkor a szép, egészséges fürtökből nem lesz magától jó bor. 

Nagyon fontos a szüret időpontját jól megválasztani, hiszen a hibánkat nem tudjuk javítani, (csak egy esetleges házasítással), mivel natúr bor esetén semmiféle adalékanyagot nem használunk, must sűrítményt sem és savpótlást sem alkalmazhatunk.

A pincében pedig sok fontos döntést meg kell hoznunk, ami alapvetően befolyásolja a végeredményt. Tartsuk -e, és ha igen, mennyi ideig tartsuk seprőn a bort? Az érlelésnél finom vagy durva seprő alkalmazása lenne megfelelő a borunk stílusához? Tegyük -e hordóba a bort? Elbírják -e a savak a hordót? Milyen hordót alkalmazzunk, magyart, franciát, egyebet? Hányad töltésű hordót válasszunk az adott bornak? Házasítsuk -e az adott tételt vagy önállóan is jó bornak érezzük? Ha házasítunk, akkor ki/kik legyenek a társai és milyen arányban? Ez már valódi művészet. És még nem érintettük a natúr bort, ami már önmagában is egy stílus. A natúr bor bizonyos döntéseket már determinál a pincében.

A pincében amennyire csak bírjuk, szeretünk mindenféle gépesítést elkerülni. Lábbal zúzzuk a bogyókat, a fehér bort gyengén, kézzel nyomogatjuk, nem húzzuk a kosaras prést. A vörösbort nem is préseljük. A fejtés szinte mindig kézzel, vödörrel történik.