Badacsonyi OlaszrizlingP2 Badacsonyi Olaszrizling 2017

Rizapuszta dűlő, P2-es klón

Mivel két egymáshoz nagyon közeli területünkön két különböző Olaszrizling klón található, ráadásul a talaj és a fekvés is nagyon hasonló, úgy gondoltuk, hogy ez ideális a két klón bemutatására. Természetesen mindkét borunk acéltartályban erjedt és érett a fajtajelleg maximális megőrzése végett. A P2-es klón jobb cukorgyűjtő melegebb, barátságosabb aromákkal és savérzettel. Ezek a jellegzetességek jellemzik ezt a tételünket.
Badacsonyi Olaszrizling 2016

Rizapuszta dűlő

A Rizapuszta dűlő a Badacsonyi Borvidéken belül a Tóti-hegy déli lejtőjén, mintegy 250 m magasan fekszik. Fekvése ideális, talaja tipikusan badacsonyi: löszös, bazaltköves erdőtalaj, ezért ideálisnak tartottuk a fajtajelleg bemutatására. Ez a dűlőszelektált Olaszrizlingünk acéltartályban erjedt, majd acéltartályban érlelődött további fél évig. Ezután került palackba. Illatában a virágot citrusos, füves jegyek követik.B14 Badacsonyi Olaszrizling 2017

Hegymög dűlő, B14-es klón

Mivel két egymáshoz nagyon közeli területünkön két különböző Olaszrizling klón található, ráadásul a talaj és a fekvés is nagyon hasonló, úgy gondoltuk, hogy ez ideális a két klón bemutatására. Természetesen mindkét borunk acéltartályban erjedt és érett a fajtajelleg maximális megőrzése végett. A B14-es klón jóval savasabb markánsabb és hűvösebb karakterű P2-es testvérénél és ez gyönyörűen visszaköszön ebben a borunkban. Igazi hűvös, markáns Olaszrizling egy magas fekvésű déli lejtőről.

A Badacsonyi Olaszrizling megnevezés a Badacsonyi Borvidéken szüretelt Olaszrizlingből készített bor esetében használt megnevezés. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a Badacsony hegyen szüretelt, hanem más Badacsony környékén szüretelt Olaszrizling bor is ezt a megnevezést kaphatja, ha megfelel a követelményeknek. A Badacsonyi Olaszrizling talán a legígéretesebb az országban. Nem véletlen, hiszen ennek a borvidéknek a terroárja egy valódi Grand Cru.