Boraink

 

 

Badacsonyi Olaszrizling 2016

Rizapuszta dűlő

A Rizapuszta dűlő a Badacsonyi Borvidéken belül a Tóti-hegy déli lejtőjén, mintegy 250 m magasan fekszik. Fekvése ideális, talaja tipikusan badacsonyi: löszös, bazaltköves erdőtalaj, ezért ideálisnak tartottuk a fajtajelleg bemutatására. Ez a dűlőszelektált Olaszrizlingünk acéltartályban erjedt, majd acéltartályban érlelődött további fél évig. Ezután került palackba. Illatában a virágot citrusos, füves jegyek követik.

 

 

P2 Badacsonyi Olaszrizling 2017

Rizapuszta dűlő, P2-es klón

Mivel két egymáshoz nagyon közeli területünkön két különböző Olaszrizling klón található, ráadásul a talaj és a fekvés is nagyon hasonló, úgy gondoltuk, hogy ez ideális a két klón bemutatására. Természetesen mindkét borunk acéltartályban erjedt és érett a fajtajelleg maximális megőrzése végett. A P2-es klón jobb cukorgyűjtő melegebb, barátságosabb aromákkal és savérzettel. Ezek a jellegzetességek jellemzik ezt a tételünket.    

       Szent György-hegyi Olaszrizling

2016

A Lovasi dűlő a Szent György-hegy déli lejtőjén, mintegy 230 m magasan fekszik. Fekvése ideális, talaja löszös, erősen bazaltköves talaj. Ez a dűlőszelektált Olaszrizlingünk acéltartályban erjedt, majd 400 literes másodtöltésű MT (közepesen pörkölt) tölgyhordókban érlelődött július végéig, ezután került palackba. Illata rendkívül elegáns, virág enyhe méz és elegáns hordós jegyek. Ízében a férfias, izgalmas savaknak jól áll a hordós érlelés.


Hegymög Olaszrizling 2016

Egy könnyed hordós tételünk 2016-ból. Fele részt tartályban fele részt másodtöltésű 400 literes magyar hordóban (Kádár Kft.) érlelt bor. Egy éves érlelés után került palackba. Elegáns hordós jegyek mellett kifinomult gyümölcsösség és alacsony alkohol jellemzi ezt a bort, ami a Badacsony mellett található Tóti-hegy magas, szeles, déli fekvésű Hegymög dűlőjéből származik.

Spontán erjedt, szűretlenül került palackba.

Alk.: 12%

 

B14 Badacsonyi Olaszrizling 2017

Hegymög dűlő, B14-es klón

Mivel két egymáshoz nagyon közeli területünkön két különböző Olaszrizling klón található, ráadásul a talaj és a fekvés is nagyon hasonló, úgy gondoltuk, hogy ez ideális a két klón bemutatására. Természetesen mindkét borunk acéltartályban erjedt és érett a fajtajelleg maximális megőrzése végett. A B14-es klón jóval savasabb markánsabb és hűvösebb karakterű P2-es testvérénél és ez gyönyörűen visszaköszön ebben a borunkban. Igazi hűvös, markáns Olaszrizling egy magas fekvésű déli lejtőről.Olaszrizling Válogatás 2017

Pincészetünk egyik prémium tétele. Szűretlen, derítetlen. Minden évben elkészítjük ezt a borunkat, ami legszebb Olaszrizling tételeink házasítása. Egyik legizgalmasabb esemény, sok beszélgetés és kóstolás közepette alakítjuk ki a házasítás végső arányait. 2017-ben három tételünk házasítására esett a választás, melyből kettő önmagában is palackba került.: egyik a B14-es savhangsúlyos Olaszrizling klón, ami acéltartályban erjedt és érett, markáns de mégis kifinomult savakat és fűszeres karaktert hoz magával. A másik tételünk Szent György-hegy dűlőszelektált, acéltartályban érlelt, ebből 5 hónapot finomseprőn érlelt tétele, a harmadik szereplő pedig a B14-es klón hordós változata, amely 9 hónapig érett 500 literes másodtöltésű Kádár hordóban.

A végeredmény egy nagyon kifinomult, komplex bor, ahol a finomseprős és hordós jegyek nagyon szépen illeszkednek az Olaszrizling szőlőfajta karakteréhez.
Az Olaszrizling számára a Badacsonyi Borvidék terroárja az egész országot tekintve talán a legelőnyösebb. Természetességgel, spontán erjesztéssel készült kézműves borainkon keresztül igyekszünk bemutatni ezt az egyedülálló terroárt.